Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Engelse Longhorn – Runderland

Engelse Longhorn


Runderland_ILL_web068_Engelse Longhorns-06

Deze Engelse Longhorns zijn op 5 december 2014, door inzet en bemiddeling van Runderland, in het Westerkwartier aangekomen. De zes pinken, geboren tussen juni 2012 en mei 2013, komen uit Rijsbergen (Noord Brabant) waar de, tot dan toe, enige kudde in Nederland staat. De halfzussen staan momenteel op een weiland aan de weg binnendoor van Faan naar Enumatil. Op de foto is het al te zien: de hoorns van deze nog jonge pinken gaan hun naam nog eer aan doen. Die worden tot ca. 70 cm lang.

De Engelse Longhorn is nog steeds een zeldzaam ras. Zelfs in Engeland. Begin 18e eeuw kwamen Longhorns echter veel voor in Lancashire, Leicesterhire en Warwickshire en hadden een triple-doel: vlees, trekkracht en (vette) melk voor kaasproductie. Het was het meest verbreide ras van Engeland. In die tijd was talgvet een belangrijk product van runderkarkassen. Dat bracht net zoveel op als vlees. Dat vet werd gebruikt voor het maken van kaarsen en het smeren van machines. De Longhorns van toen hadden, getuige schilderijen uit die tijd, heel veel meer vet op hun body dan de huidige. Toen veetransporten per trein mogelijk werden begon de bijna-ondergang van het ras. De lange hoorns waren in de wagons niet handig en dus kreeg de Longhorn concurrentie van de Shorthorn! In twee eeuwen tijd werd het ras verdreven door die korthoorn en daardoor werd het aantal tot enkele honderden gereduceerd. In de jaren 70 van de vorige eeuw waren er nog maar een paar honderd raszuivere Longhorns over. De Rare Breed Survival Trust (de Engelse variant van onze Stichting Zeldzame Huisdieren) greep net op tijd in met noodmaatregelen en sindsdien groeide het aantal weer tot de huidige 13.000 stamboekdieren. Nog steeds zeldzaam maar niet meer bedreigd met uitsterven.

Het ras heeft een witrug aftekening met vaak wat kleurvlekjes op de poten. De kleur van de vlekken kan variëren van grijsachtig/beige tot bijna zwartbruin. Soms hebben ze iets dat lijkt op tijgerstrepen: brindle. Het zijn sobere, geharde dieren die s’ winters gewoon buiten kunnen blijven. In Brabant liggen ze heel tevreden in de sneeuw het voer te herkauwen dat ze daarvoor in de stal naar binnen hebben gewerkt. De dierenarts zien ze niet of nauwelijks. Afkalven doen ze keurig alleen in het weiland. En: wat ze vroeger al wisten weten we nu ook weer: de Longhorn blijkt een uitstekend vleesras te zijn. In 1980 haalde dit ras van alle vleesrassen op de grote jaarlijkse Royal Show, de prestigieuze Burke Trophy voor de beste kwaliteit British beef!

> Bekijk de film van RTNoord over de Engelse Longhorns

 


 

SAMSUNG CSC
Nanning van Wijk bij de Longhorns in Lutjegast

Nieuwe eigenaar van de Longhorns

In juni 2015 heeft de Stichting Runderland, die het initiatief nam om de dieren naar het Westerkwartier te halen en dit middels crowdfunding wist te realiseren, het eigendom over gedragen aan Nanning van Wijk. Die ziet veel mogelijkheden met de bijzondere runderen, want ze tillen de recreatieve waarde van het mooie Westerkwartier op een nog hoger niveau. De kudde draagt ook bij aan het versterken van de natuur en biodiversiteit. En uiteraard ziet de slager uit Niekerk kansen om een Premium kwaliteit rundervlees aan zijn assortiment toe te voegen. Vanaf medio 2017 zal Nanning’s Longhornbeef in heel Nederland geleverd worden. Met deze dieren worden de bewoners en bezoekers van het Westerkwartier de mogelijkheid geboden om te genieten van een onderscheidend regionaal kwaliteitsproduct. Puur van smaak en écht lekker natuurvlees uit onze eigen regio.


Runderland_Longhornbeef_160406w01_Nannings-Longhorns-Nebula-natuurvlees-longhornbeef-westerkwartier kopie

Nebula bezoekt het Westerkwartier

In de nazomer van 2015 is de uit Engeland geïmporteerde fokstier Nebula vanuit Brabant naar het Westerkwartier gekomen om de pinken te dekken. Naast de kudde in Rijsbergen is er nu dus ook een in opbouw in het Westerkwartier en daar zijn wij van Runderland trots op.

Eigenaar van de kudde is Nanning van Wijk. Hij heeft de dieren van de stichting Runderland overgenomen en laat ze grazen op de weiden vlakbij Lutjegast. Liefhebbers trekken er op de fiets op uit om de dieren van dichtbij te kunnen zien.

Uniek
In 1991 werd het eerste zuivere Longhorn kalf buiten Engeland geboren in de buurt van Aken. Die vormde de basis voor de eerste Longhorn kudde buiten Groot Brittannië. Op zijn beurt vormde de Duitse kudde de basis voor de eerste kudde in Nederland. De dieren in het Westerkwartier zijn geboren in 2013 en komen uit deze Brabantse kudde. De eerste kalveren van de kudde in het Westerkwartier worden in april/mei 2016 verwacht. Runderland is er nu al trots op.