Engelse Longhorns drachtig

Afgelopen nazomer is de uit Engeland geïmporteerde fokstier Nebula vanuit Brabant naar het Westerkwartier gekomen om de pinken te dekken. Naast de kudde in Rijsbergen is er nu dus ook een in opbouw in het Westerkwartier en daar zijn wij van Runderland trots op.

Eigenaar van de kudde is Nanning van Wijk. Hij heeft de dieren van de stichting Runderland overgenomen en laat ze grazen op de weiden vlakbij Lutjegast. Liefhebbers trekken er op de fiets op uit om de dieren van dichtbij te kunnen zien. Op dit moment staan de dieren tijdelijk in de winterstalling iets buiten Niekerk.

Unieke kudde in Nederland
In 1991 werd het eerste zuivere Longhorn kalf buiten Engeland geboren in de buurt van Aken. Die vormde de basis voor de eerste Longhorn kudde buiten Groot Brittannië. Op zijn beurt vormde de Duitse kudde de basis voor de eerste kudde in Nederland. De dieren in het Westerkwartier zijn geboren in 2013 en komen uit deze Brabantse kudde. De eerste kalveren van de kudde in het Westerkwartier worden in april/mei 2016 verwacht. Iedereen is blij dat er steeds meer ondernemers meedoen met Runderland.