Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Hongaars Steppenrund – Runderland

 

SAMSUNG CSC

Hongaars Stepperund

Het Ezelpark in Marum heeft onlangs twee nieuwe bewoners gekregen. Het gaat om twee ossen die afkomstig zijn van een Duits circus. De ene os is een Schotse Hooglander, de andere is een Hongaars Stepperund. De laatste is waarschijnlijk het enige exemplaar van dit uiterst zeldzame Oost-Europese grijsvee in Nederland. Het stamt uit de late middeleeuwen en zwierf in enorme kuddes, gehoed door herders te paard, op de eindeloze steppen. Het werd gehouden voor het vlees maar ook als trekdier, in spannen tot wel zes ossen.

De authentieke vleeskwaliteit paste in de loop van de negentiende eeuw niet meer in de ‘moderne smaak’. Daarom werd ingekruist met luxere vleesrassen en ging het zuivere Stepperund in aantallen dramatisch achteruit. Net op tijd, sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw, zijn in Hongarije een paar staatskuddes opgezet en daarmee werd dit historische rund van de ondergang gered. Aan de Oostenrijkse kant met de Hongaarse grens graast tegenwoordig ook een grote kudde in een natuurgebied. Maar de Hollandse runderliefhebber kan dus in Marum terecht!

Door zijn formaat, lengte, kleur en vooral de prachtige hoorns heeft deze os een voornaam en haast mythisch voorkomen. Hij lijkt zo uit een sprookje of fantasy film weggelopen.