Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Belgisch Witblauw – Runderland

Belgisch Witblauw


Koe met kalf bij Boerakker


Het ras wordt ook wel Belgisch Blauw genoemd. Anders dan hun naam doet vermoeden zijn ze zijn vaak helemaal wit. Blauw gevlekt komt natuurlijk ook voor. Soms zijn ze zwartbont maar die zijn minder gewenst. Blauw noemt men in de rundveehouderij een kleur die ontstaat uit een mix van witte en zwarte haren.

Het ras stamt oorspronkelijk uit het Zuidoosten van België. Daar werd in de tweede helft van de 19e eeuw een oud dubbeldoel landras gehouden. Om meer bespiering en vroegrijpheid te verkrijgen werden o.a. Shorthorns ingekruist maar daar werd op een bepaald moment mee gestopt i.v.m. vervetting. Na de tweede wereldoorlog werd steeds meer op vleestype gefokt waardoor het de luxe bespiering kreeg die je nu veel ziet. Het heeft ertoe geleid dat moeilijk afkalven veel voorkwam. Een keizersnee was zo vaak nodig dat veehouders die operatie zelf konden en gingen uitvoeren. Tegenwoordig fokt men weer meer op makkelijker afkalven.

Er zijn in België nog steeds veehouders die het dubbeldoeltype (dus ook voor de melk) aanhouden maar het overgrote merendeel in België houdt het vleestype.

Het vleestype is uitgevoerd naar veel landen o.a. naar Nederland. Het wordt naast vleesproductie ook veel ingezet voor gebruikskruisingen waardoor je niet altijd raszuivere dieren ziet maar wel kenmerken hebben. Zo worden Belgisch Witblauw stieren via KI zelfs gebruikt op het ‘ondereind’ van Holstein melkvee. Dit om zwaardere kalveren te krijgen die meer opleveren in de vleeskalverhandel.

De dieren zijn middelgroot maar zwaar. Stieren kunnen dik 1200 kg wegen. Vooral de voorhand, de brede rug en de achterhand vallen qua bespiering op.

In het Westerkwartier zijn ze op meerdere plaatsen aan te treffen. Meestal als zoogkoeien in het weideseizoen, o.a. bij Boerakker.


In de jaren 90 van de vorige eeuw speelde een hormonenschandaal in de Belgische vleesvee-industrie. Het land werd in 1995 opgeschrikt door de moord op een veearts/keurder. Hij moest veeboeren controleren op het gebruik van verboden groeihormonen. Ondanks dreigementen bleef hij doorgaan tot hij in zijn auto werd doodgeschoten. De daders zijn opgepakt en veroordeeld tot lange celstraffen. In 2011 draaide ‘Rundskop’ in de Belgische bioscopen, een film met Oscarnominatie, die was geïnspireerd op dit schandaal.

Bron: Wikipedia