Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Dexter – Runderland
Runderland_160406-1_dexter_Boerakker_WEesterkwartier_Keesie
Keesie van Mirjam en Kees van Genderen aan de Roordaweg in Boerakker.

Dexter


Dit kleine ras is genoemd naar zijn Ierse ‘ontwikkelaar’ meneer Dexter. Hij selecteerde en kruiste aan het eind van de 18e eeuw o.a. Ierse Kerry’s tot een klein maar productief dubbeldoelras. Dexters worden daarom ook wel eens ‘armeluiskoeien’ genoemd: er hoeft relatief weinig voer in om een goeie melk- en vleesproductie te krijgen. Ideaal voor kleine boertjes en mensen op het platteland die er in die tijd wat vee bij hielden. In Ierland komen ze bijna niet meer voor maar ze werden ook naar Engeland verscheept en vandaar uit vond verdere verspreiding over de wereld plaats.

In 1993 is de Vereniging Holland Dexter opgericht, dé stamboekvereniging voor Dexters in Nederland en Vlaanderen www.hollanddexter.nl De circa 100 leden van de vereniging zijn allemaal hobbyboeren die genieten van dit bijzondere kleine ras. Samen hebben zij ongeveer 300 stamboek Dexters.

De rasstandaard van de vereniging vertelt o.a. het volgende: de Dexter is een dubbeldoel type, met zowel vlees- als melktypische eigenschappen. In de beoordeling dienen beide kwaliteiten te worden meegewogen. De Dexter is geheel zwart, rood of dunkleurig (dun – Engels uitspreken – is van licht tot donkerleverbruin). Een witte aftekening leidt niet tot diskwalificatie, mits deze beperkt blijft tot, bij stieren, in geringe mate bij de geslachtsorganen en aan de staartpluim. Bij koeien in geringe mate aan de uier, de onderbuik, de staartpluim en aan de vulva. Wit voor de navel is ongewenst en wordt bij de beoordeling op keuringen bestraft. Het kortbenige en het langbenige type zijn gelijkwaardig ten opzichte van elkaar en dienen ook zo beoordeeld te worden.