Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Fries Roodbont – Runderland

Fries Roodbont


Runderland_ILL_web070_Fries Roodbont_140043In Pasop (Westerkwartier) loopt in het weideseizoen een bijzonder koppel koeien op kavels langs de provinciale weg N978. Het gaat om Friese Roodbonten. Dit Friese ras is in Nederland heel zeldzaam geworden o.a. door het inkruisen van Amerikaanse Red Holsteins in onze oorspronkelijke inheemse roodbonte rassen. Dat proces is zo rond de jaren 70 á 80 van de vorige eeuw begonnen. We mogen heel blij zijn met het feit dat er nog exemplaren van dit ras zijn en dus zelfs een raszuivere kudde in het Westerkwartier.

Het Friese Roodbont is wat meer melktypisch en fijner van bouw dan de eveneens roodbonte MRIJ (Maas-Rijn-IJsselvee) dat je hier en daar ook nog in Nederland aantreft. Ze zijn ook veel kleiner en fijner dan de grote Rode Holsteins. De dieren in Pasop hebben ook hun hoorns nog! Die mogen ze behouden omdat ze in de winter op de ‘ouderwetse’ grupstal aangebonden staan waardoor ze elkaar niet kunnen verwonden of vervelen met hun hoorns. In menig opzicht vormt dit koppel koeien dus een compleet beeld van een ras uit vervlogen tijden.