Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Lakenvelder – Runderland

Lakenvelder

Runderland_ILL_web056_Lakenvelder-02_SAM_6191Dit Oudhollandse dubbeldoelras dankt haar naam aan de witte band – het laken – om het verder zwarte of rode lijf. Lakense koeien kwamen al voor in de 17e eeuw. Het is een aftekening die af en toe bij meer rassen opduikt. In de 19e eeuw graasden Lakenvelders als parkvee op buitenplaatsen. Dit ‘adellijke’ vee werd ook uitgevoerd, in 1838 naar Amerika, waar het sindsdien onder de naam Dutch Belted als melkvee wordt gefokt.

In 1957 waren er nog maar twee kudden over, maar dankzij de Stichting Zeldzame Huisdieren en de in 1979 opgerichte fokkersclub bloeit het ras als nooit tevoren.

De Nederlandse Lakenvelder, in rood of zwart, wordt nu vooral als hobbyvee gehouden maar het graast ook steeds meer op natuurterreinen. Zo levert het zeer fijn vlees, zie bericht onder.

Aan de Dijkweg ten zuiden van Niekerk staan een rode en zwarte Lakenvelder tussen opvallende boompjes verscholen.

Bron: www.slowfood.nl

Maar de Lakenvelder staat ook bekend om haar unieke vleeskwaliteit. De eerst bekende vleestest dateert uit 1996. Toen is in Waterland getest welke dieren het beste vlees hadden. De Lakenvelder kwam hierin als beste uit de bus en de conclusie was onder andere dat er een negatieve correlatie is tussen groeisnelheid en vleeshoeveelheid enerzijds en vleeskwaliteit anderzijds. Deze test won de Lakenvelder op basis van smaak, structuur, textuur en geur van het vlees. Deze werden getest door twee groepen; topkoks en boeren. Beide groepen vonden de Lakenvelder er op alle vier de onderdelen uitspringen.