Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Marchigiana – Runderland

Marchigiana


Runderland_ILL_web082_Marchigiana-01

In het weideseizoen zijn in in het Westerkwartier, in de buurt van Zevenhuizen, Marchigiana’s te bewonderen.

De Marchigiana is een Italiaans vleesveeras. Het zijn grote runderen met een gladde, lichtgrauw tot witte vacht. De randen om de ogen, neusspiegel en de staartpluim zijn zwart. Net als sommige andere witte rassen worden de kalveren roodbruin geboren. Na een paar maanden worden ze wit.

Marchigana’s zijn sterke, probleemloze dieren, die zich ook onder minder gunstige omstandigheden uitstekend kunnen handhaven en makkelijk zeer oud kunnen worden. Veeartskosten blijven hierdoor tot een minimum beperkt.

Volwassen stieren wegen minimaal 1100 kg. Volwassen koeien wegen meer dan 600 kg. Marchigianavlees is van uitstekende kwaliteit en wordt in Italië als delicatesse beschouwd. De buitengewoon fijne smaak en de lage vetconcentratie maken het product makkelijk te vermarkten. Een aantal Nederlandse Marchigianahouders verkopen het vlees dan ook direct vanaf de boerderij aan enthousiaste, vaste klanten.

Het is een relatief jong ras. Het is uit kruisingen van Chianina (de grootste runderen op aarde) en o.a. Romagnola ontstaan, halverwege de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Sinds de jaren dertig wordt het in zuivere teelt gefokt, d.w.z. zonder inkruisen van andere rassen.

Vanuit het oorspronkelijke ontstaansgebied, de Marche, heeft het ras zich hoofdzakelijk verspreid over de midden- en zuidelijke regio’s van Italië.

In Italië is er een stamboek sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. In Nederland is tegenwoordig ook een stamboek.

> Ga naar de informatie over het stamboek van de Marchigiana.