Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Normande – Runderland

Normande

Schermafbeelding 2014-12-19 om 14.05.06

In het weideseizoen zijn in het Westerkwartier, in de buurt van Zuidhorn, Normande koeien te bewonderen.

De Normande is een ras dat uit Normandië komt. De dieren uit Zuidhorn zijn van daaruit rechtstreeks geïmporteerd. Waarschijnlijk zijn er geen andere Normandes in Nederland dan dit koppel. Daarmee heeft het Westerkwartier weer iets unieks op rundergebied.

De koeien zijn bont met veel donkerrode tot soms bijna zwarte vlekken op wit. Rond de ogen zijn vaak donkere ringen te zien en ook de rest van de kop en de poten zijn vaak gevlekt (modderpoten).

Het is een groot ras. Volwassen koeien wegen gemiddeld 700 kg. Stieren bereiken soms wel 1300 kg.

Het is van oorsprong een dubbeldoelras. De melk is relatief vet en daarmee zeer geschikt voor het maken van allerlei lekkere kazen waarvan Camembert wel de bekendste is. Tip: kijk vooral op de verpakking of rauwe melk is gebruikt (au lait cru) of gepasteuriseerde melk. De eerste variant is veel lekkerder!

De dieren in het Westerkwartier worden als zoogkoeien voor vleeskalveren gehouden.

De Normande stamt mogelijk af van de runderen die de Noormannen op hun rooftochten rond 1000 jaar na Chr. naar Frankrijk hebben meegenomen. In de 17e eeuw werden de eerste pogingen ondernomen tot rasontwikkeling. In 1883 werd een stamboek opgericht.

De tweede wereldoorlog heeft veel schade aan het rundveebestand in Normandië toegebracht. Na de oorlog zijn maatregelen genomen om het ras op stand en steeds zuiver te houden. Het ras komt ook voor in Bretagne.