Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Schotse Hooglander – Runderland

Schotse Hooglander


SAMSUNG CSC

Dit kleine ras komt oorspronkelijk uit centraal en westelijk Schotland en de Hebriden. Al zo’n 250 jaar wordt het in Schotland gefokt zonder inmenging van andere rassen. In 1884 werd een fokvereniging opgericht. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is het uitgevoerd naar landen over de hele wereld, o.a. naar Nederland.

Het zijn sobere, geharde dieren die zelfs in de strenge winters van Schotland buiten kunne blijven. Dat komt mede door de dikke wintervacht. De meeste dieren zijn rood, maar ook zwart en een soort blond nl. dun (Engels uitspreken) komt voor.

Het vlees is van zeer goede kwaliteit. Ze maken nogal indruk door hun enorme hoorns maar als je ze met rust laat zijn het rustige dieren. Daarom worden ze nogal eens ingezet als grazers in voor wandelaars toegankelijke gebieden.

In het Westerkwartier, aan de Beldijk, staat een kudde van ca. twintig dieren.

foto: janpaulreij©2014

Poster kopen? Bestellen
Prijs A2 formaat (594 x 420 mm – hxb) – € 34,95 – gratis thuisbezorgd.
Prijs ABRI formaat (1750 x 1185 mm – hxb) – € 49.95 – gratis thuisbezorgd.

> Bekijk opmaak van de poster


 

Runderland_ILL_web069_Schotse Hooglander_SAM_6505