Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Waterbuffel – Runderland

Waterbuffel

(Eigenlijk Mediterrane Buffel)

In het Mioceen (ongeveer 25 miljoen jaren geleden) vonden vertakkingen plaats van het rundachtige dier dat destijds bestond. Dat resulteerde in de verschillende lijnen van huidige rundachtigen. Alle huisrunderrassen zoals onze melk- en vleeskoeien (en ook de zeboes) horen samen met de yaks, bizons en verscheidene Aziatische rassen tot de groep Bovina. Ze zijn allemaal verwant en min of meer onderling kruisbaar.

Uit de aftakkingen in het Mioceen ontstonden ook drie lijnen van buffelachtigen waarvan er in het Holoceen (ijstijden) al een uitstierf. De twee die overbleven kennen we nu als de groep Syncerina, waartoe de Afrikaanse buffels behoren en de groep Bubalina, de Aziatische varianten. De wilde waterbuffel behoort tot de laatste groep. Dit dier is heel zeldzaam geworden maar een paar duizend jaar voor Christus werd het al gedomesticeerd. Bij elkaar zijn er meer dan 150 miljoen tamme buffels op de wereld. In die vorm komt het voor als moeras-, rivier- en mediterrane buffel. Laatstgenoemde soort komt voor in Italië, Turkije, het Midden-Oosten en Balkanlanden.

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw zien we de mediterrane buffel ook in Nederland. Het wordt gehouden voor het vlees maar ook voor de vette melk waarvan kwark en Mozzarella worden gemaakt.

Buffels kunnen niet worden gekruist met onze runderen en onderscheiden zich ook in een aantal andere bijzondere aspecten. Zo kunnen ze niet loeien maar brengen een soort knorrend geluid voort. En een van de eerste buffelhouders in Nederland, hij was omgeschakeld van melkrundvee op buffels, vertelde dat ze s ‘avonds echt gaan slapen. Normale koeien slapen slechts 20 minuten en dat verdeeld over dag en nacht. Buffels slapen s ‘nachts urenlang groepsgewijs en in lichamelijk contact met elkaar. Op die manier creëren ze een ketting die ervoor zorgt dat als er een schrikt, de rest ook wakker wordt. Een overblijfsel uit hun ‘wilde tijd’? Verder zijn ze enorm nieuwsgierig. Als je in een stal komt kijken staan ze allemaal in een mum van tijd aan de hekken. Als melkvee moeten ze zich echt op hun gemak voelen om hun melk in de melkput te ‘laten schieten’.

Het zijn zware dieren, die spaarzaam behaard zijn. Toch kunnen ze goed tegen de Nederlandse winters maar in de zomer houden ze van een lekker waterbad. Buffels hebben in doorsnede driehoekige hoorns.