Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Minizeboe – Runderland

Minizeboe


Runderland_ILL_web054_Minizeboe-Kitty

In Oldekerk staan ca. 4 minizeboes in de wei van Michiel Bus die verbonden is aan Stichting Runderland. Zijn exemplaren stammen o.a. af van de ca. 20 dieren die in de jaren negentig rechtstreeks zijn geïmporteerd vanuit Ethiopië. De Minizeboe is een van de honderden verschillende zeboerassen die over de wereld verspreid zijn. Het is een zgn. miniatuurvorm die slechts ca. 1 meter hoog wordt (en vaak nog kleiner). Ze hebben door de tijden heen die geringe maat als vanzelf ontwikkeld door de schrale, extensieve omstandigheden waarin ze in Noord-Oost Afrika gehouden worden. Uiteindelijk wordt zoiets genetisch als raskenmerk vastgelegd. In die zin is het een natuurlijk miniatuurras. Dat is bijvoorbeeld anders bij de huidige fok van miniatuurvarianten van grote rassen als Hereford en Texas Longhorn. Dan wordt echt doelbewust op de kleine variant gefokt.

Alle zeboes in de wereld stammen af van Bos Nomadicus, zeg maar de Aziatische variant van onze Oeros (Bos Primigenius). De zeboe is o.a. bekend als het heilige rund in India dat daar geheel vrij door de straten van de grote steden scharrelt. Eén van de opvallendste uiterlijke kenmerken van een zeboe is de bult op de schoft. Vandaar de groepsnaam bultrunderen. Bij de stieren is die bult veel geprononceerder dan bij de koeien. Het is geen vetbult zoals bij kameelachtigen maar bevat gewoon spierweefsel. Verder hebben veel zeboerassen een opvallend groot kossem, de keelkwab die vanaf de kop tot tussen de voorpoten doorloopt. Ook hebben ze vaak relatief grote oren. Allemaal ‘features’ die helpen om in de tropische hitte warmte af te voeren. Veel zeboerassen zijn ook restistent tegen allerlei tropische ziekten en insecten. Daarom worden ze veelal ingekruist in Taurine rassen in hete delen van de westerse wereld. Zeboes worden wereldwijd vooral gehouden als vleesvee (o.a. heel veel in Brazilië) en voor hun spierkracht, minder vaak als melkrund. En in veel Aziatische landen worden ze gebruikt bij allerlei vermaak zoals stierenrennen.

Minizeboes komen voor in allerlei verschillende kleuren en patronen. Een kudde in de wei kan daarom een bont gezelschap zijn. In 2015 worden in de wei in Oldekerk de eerste minzeboekalveren verwacht. Dat het om schattige kleine kalfjes gaat laat zich raden. Bij de komende generatie wil Michiel gaan proberen om er meer tamheid in te brengen door veelvuldig contact met mensen. De afstammelingen uit Ethiopië worden namelijk nogal nerveus van mensen in de buurt.

Michiel gaat ook een Nederlands Minizeboeregister opzetten om de afstamming van en de fokkerij met de in Nederland aanwezige dieren gestructureerder te maken. Daartoe wordt ook samenwerking met een fokker in België besproken.

Minizeboekoe Kitty in het ochtendlicht, met buurdorp Niekerk op de achtergrond. Laat je niet misleiden door het lage camerastandpunt, het is echt een heel klein rund. Foto: janpaulreij©2015-runderland