Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Symposium Regiomarketing ’14 – Runderland

Runderland_ILL_web046_Jan van de Poel-01
Runderland te gast
bij Symposium Regiomarketing.

Donderdag 20 november 2014 organiseerde de Ondernemersvereniging Toerisme Westerkwartier het Symposium Regiomarketing. In De Postwagen in Tolbert kreeg Runderland aandacht als voorbeeld van een regiomarketing aanpak om het Westerkwartier op de kaart te zetten. Er waren ruim 100 geïnteresseerden: ondernemers uit het Westerkwartier, ondernemers uit andere delen van Noord-Nederland, politici, bestuursleden van gemeenten en provincie, afgevaardigden van organisaties als Staatsbosbeheer, Marketing Groningen en Groninger Landschap en vele anderen.

Jan Oomkes, voorzitter van de ondernemersvereniging, kijkt tevreden terug op de dag. ‘We zijn erg blij met de hoge opkomst, dat geeft aan dat het onderwerp leeft en dat ondernemers óók zien dat er volop kansen liggen wat betreft het promoten van ons gebied’. Het programma bestond uit zes sprekers.
Hans Hillebrand, directeur van Stichting Innovatie, Recreatie en Ruimte hield een aansprekend verhaal over de gastvrijheidseconomie als smeerolie voor duurzame gebiedsontwikkeling. Daarna presenteerde student Arjen Veenstra (International Tourism Management) de resultaten van zijn afstudeeronderzoek over Regiomarketing in het Westerkwartier. Hij vergeleek verschillende andere succesvolle concepten in Nederland en gaf de aanwezige ondernemers een aantal concrete tips mee die uit zijn onderzoek naar voren waren gekomen. Eén daarvan was ‘voeg een verbindend thema toe aan de marketinginspanningen voor dit gebied’.

Als voorbeeld werd het thema rund genomen. Jan van de Poel, die behoord tot de initiatiefnemers van Runderland, lichtte de onuitputtelijke hoeveelheid content, dat het onderwerp in zich heeft, op een creatieve manier toe. Duidelijk werd dat het Westerkwartier een flinke en structurele intersectorale impuls kan krijgen als ze met dit thema aan de slag gaan. Diverse regionale ondernemers hebben dit inmiddels opgepikt. Tijdens het symposium was er een indrukwekkende muurkrant gemaakt en waren er mooie en concrete voorbeelden te zien én te proeven. Slagerij Nanning van Wijk (Niekerk) met zijn Runder Drogeworst, Kees van Genderen (Boerakker) met zijn Cowdies-ijs, Art Revisited (Tolbert) met een verzamelaarscollectie runderprenten, Bakkerij Zigterman (Midwolde) met rundervlaaitjes en Chocoladedroom (Niekerk) met de Boebon.

Het programma bereikte een hoogtepunt met de presentatie van Marleen Felius. De bekende schrijfster en schilderes wist de toehoorders ver mee terug te nemen in de geschiedenis van het rund. Wim Ellens van Art Revisited, die recentelijk een serie prenten, met de Glicée techniek, van haar heeft uitgegeven, overhandigde haar daarvan het eerste exemplaar. Hoe kan het anders, dan dat dat de Groninger Blaarkop was. Deze verzamelaars collectie ‘Nederlands Rundvee’ zal bij Roesd in Tolbert en in 99 winkels in Nederland verkocht worden en bewijst daarmee het rund de eer die het toekomt.

foto boven: Jan van de Poel, initiator van Runderland vertelt over de oneindige hoeveelheid mogelijkheden en kansen met het rund.
Runderland_ILL_web045_Oomkes-Eeken-1
Voorzitter Jan Oomkes en gastvrouw Myra Eeken-Hermans concluderen dat ondernemers aan het roer de vooruitgang van de regio bepalen.


Runderland_ILL_web066_RTV Noord-Symposium01

RTV Noord: ‘Runderen en Westerkwartier: een prima combinatie’

Wat te doen om meer toeristen naar het Westerkwartier te trekken….Dat was de centrale vraag op een symposium in Tolbert. Toeristische ondernemers, boeren, burgemeesters en raadsleden lieten zich bijpraten over de stand van zaken en waar de kansen voor het gebied liggen.

> Bekijk het filmpje van RTV Noord


 

SAMSUNG CSC

‘Jantsje 103 is met 22 jaar de oudste koe van Nederland. Het is een beest om trots op te zijn. Komt notabene uit ons eigen Westerkwartier.’  –  Dagblad van het Noorden

‘ De ondernemersvereniging Toerisme Westerkwartier, die een groeiend aantal leden telt, ijvert ervoor het Westerkwartier beter op de toeristische kaart te zetten.
Eén van de manieren om dit doel te bereiken is het naar voren schuiven van ‘het rund’. – Dagblad van het Noorden

‘Haal een aantal runderrassen naar Nienoord en verzorg rondritten met koeien’ – Frits Schuitemaker van bed&breakfast Rikkerda uit Lutjegast – Dagblad van het Noorden


foto’s: janpaulreij©runderland2014