Notice: can_display_jetpack_manage_notice used for an anonymous function is verouderd sinds versie , zonder beschikbaar alternatief. in /var/www/vhosts/runderland.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 4443
Marleen Felius – Runderland
Runderland_ILL_web013_JPR_SAM_4148_Marleen Felius '14
Kunstenaar/schrijfster Marleen Felius in haar atelier tussen enkele van haar monumentale werken

Fascinatie voor de wereld van het rund

Marleen Felius brengt met haar rijke verzameling van informatie en illustraties over meer dan 700 rassen uit de hele wereld een waardevol, wetenschappelijke naslagwerk. Rundveerassen van de wereld is een standaardwerk over runderen en runderachtigen en een ultieme ontdekkingsreis. Elk ras is ingedeeld naar geografische spreiding, de historische achtergrond en fysieke eigenschappen.
Daarbij tekende Marleen Felius elk dier op schaal met minutieuze aandacht voor details en beschreef ze ras, afkomst en kruisingen. Met daarbij kaarten die locaties en distributies van authentieke rassen verbeelden.

De Nederlandse kunstenaar en schrijfster Marleen Felius werd geboren in 1948 in Rotterdam. Na het afronden van haar studie aan de Rotterdamse kunstacademie, legde ze de basis voor dit boek door het verzamelen van grote hoeveelheden gegevens via literatuurstudie, correspondentie, en (zelf gemaakte) reizen.

Runderland_ILL_web029_cover-Rundveerassen-Felius
In aanvulling op dit boek, zijn haar aquarellen verschenen in tal van publicaties en tentoonstellingen waaronder in de Kunsthal in Rotterdam. Felius blijft, naast een enorme productie van vrij werk, ook het minutieus vastleggen van prijswinnend fokmateriaal voortzetten. Daarnaast illustreert ze runderen voor tal van Nederlandse landbouw tijdschriften.

Als ‘tribute to’ Marleen Felius initieerde Runderland het ontwikkelen van een verzamelaars collectie en slaagde erin om in samenwerking met Wim Ellens van kunstuitgeverij Art Revisited en Felius zelf, uit de grote hoeveelheid aquarellen die ze voor haar boek maakte, een selectie te maken die de eerste serie ‘Rundveerassen in Nederland’ is geworden. De unieke collectie – 14 maal twee tekeningen van koeiene en stieren –  werd middels de giclée techniek gereproduceerd en de illustraties zijn nauwelijks van echte aquarellen te onderscheiden. De collectie wordt in beperkte oplage geproduceerd en gesigneerd door de kunstenaar zelf.

Tijdens het Symposium Regiomarketing in november 2014 in Tolbert wordt het eerste exemplaar van de Marleen Felius Runderland Collectie aan de kunstenaar aangeboden als blijk van waardering voor haar inspirerende en enthousiaste bijdrage aan de aandacht voor het rund. Ze heeft het dik verdient.

De bijzondere collectie is te koop via Roesd in Tolbert (Gr.)

Runderland_ILL_web030_Marleen Felius Runderland Collectie-01

Deze rode Lakenvelder en de zwarte Blaarkop zijn onder andere opgenomen
in de Marleen Felius Runderland Collectie © Art Revisited – Tolbert  2014